Amigos no Rio de Janeiro
Blijf op de hoogte en volg Evyn
20 Mei 2013 | Brazilië, Rio de Janeiro
Ook heb ik Sun leren kennen, via mijn waarbenjij.nu reisblog heeft zij met mij contact gezocht om samen Rio de Janeiro te verkennen als zij eind Februari naar Brazilië komt. Op een vrijdag werd ik gebeld door Sun dat ze hoognodig een plek nodig had om te slapen, want waar ze terecht was gekomen was niet helemaal perfect. Gelukkig was er een kamer vrij in het appartement waar ze gelijk dezelfde dag is ingetrokken en op zaterdag hebben we samen geluncht en elkaar wat beter leren kennen. Toch wel raar om Nederlands zo in het openbaar hier met elkaar te praten en niemand om je heen verstaat, heerlijk! Wat plekjes laten zien al aan Sun en heerlijk gewandeld op zaterdag. Op zondag ben ik samen met Nina aan het eind van de middag naar Ipanema geweest om de zonsondergang te kijken op Arpoador Beach, wat echt super was en vooral heerlijk! Na de zonsondergang terug naar Copacabana gelopen waar we samen nog een Açai gegeten hebben, en oh wat hou ik van Açai, heerlijk!
Het weekend erna was Lais haar verjaardag en dat hebben we 2x gevierd weliswaar. Op woensdag avond samen met Lais, Nina, Juan en vrienden van Lais naar een Irish pub geweest in Ipanema waar live Music gespeeld werd en we heerlijk een drankje hebben gedronken. Rond middennacht Lais gefeliciteerd met haar echte verjaardag, 25 jaar, en daarna zijn Nina en ik terug gegaan naar het appartement, want ik moest de volgende ochtend gewoon weer werken. Na 2 dagen heerlijk gewerkt te hebben en superveel geleerd te hebben weer, heb ik op zaterdag heerlijk met Nikki bij gekletst en wasjes gedraaid. In de middag was Sun terug en in de avond samen naar Lais haar verjaardag gegaan in weer een andere club met weer andere vriendinnen van haar. De club was niet zo heel leuk, voor mij, allemaal ‘oude’ gasten en ik voelde mij echt een kleintje in het midden. In het appartement ben ik al de baby, want iedereen is 25 en ouder, en weten ze niet dat ik nog maar 20 jaar ben, en het voelt ook absoluut niet zo dat ik de jongeste ben en dat er zo groot verschil tussen mij en de rest is. Dus ik heb lekker van mijn Malibu Cola genoten en van de muziek totdat we terug gingen naar het appartement. De volgende morgen samen met Sun wezen wandelen, met als doel Sugar Loaf, Pão de Açúcar, maar kwamen niet verder dan Rio Sul, de Shopping Mall, vooral ook, omdat het regende buiten en niet zo heerlijk weer was. Sun haar computer was kapot gegaan, dus gingen we eigenlijk op zoek naar een nieuwe, wat hier in Rio gigantisch duur is in vergelijking met Nederland, maar we hebben uiteindelijk 1 kunnen vinden, maar eerst moesten we terug naar het appartement voor de juiste documenten. Na even in het appartement geweest te zijn, weer terug en heeft Sun een nieuwe computer aangeschaft, wat op zich zelf een heel opgave is met de taal barrière, wij geen Portugees praten en hier ze geen Engels praten, maar met ons handen en voeten hebben we het allemaal duidelijk kunnen krijgen.
Gedurende de rest van de week is Sun mij tijdens lunch komen halen van werk om samen iets te eten en na het werk samen een wandeling te maken. Samen zelfs helemaal naar het eind van Copacabana Beach gelopen tot in Leme en weer terug, wat snel ging op zich zelf met al dat geklets van ons samen.
En op vrijdag had ik opeens een ticket terug naar Nederland geboekt, voor aankomende dinsdag gelijk en met toeval dezelfde vlucht naar Madrid als Nina. Nina had gehoopt een baan hier in Brazilië te vinden in haar medische specialiteit Shiatsu, maar helaas niet gelukt is in de afgelopen maanden, en het geld op begint te raken, want het leven hier is nou niet bepaald goedkoop. Wel vond ze het fijn dat ze niet alleen hoefde te vliegen op de lange vlucht, want ze keek er wel heel erg tegenop, terwijl ik heel erg ernaar uit keek om terug naar huis te gaan, ook al is het maar voor 2 weken.
In het weekend dus met Sun gauw souvenirs voor het thuisfront gekocht en een echt typisch Braziliaans cadeautje voor Romy haar verjaardag, want ik ben er tenslotte bij. De echte Havaianas uit Brazilië, shirts en een sleutelhanger voor iedereen! Ook in het weekend mijn koffer ingepakt, want ik moest gewoon maandag en dinsdag tot 18 uur werken. Op maandag avond hadden we een afscheidsfeestje voor Nina en een beetje voor mij omdat ik terug ging naar Nederland. Genevievé haar echte specialiteit van zelf gemaakte Caipirinha geproefd, en iedereen had wat lekkers gekocht en samen heerlijk genoten en gesproken met elkaar. Rond middernacht had ik wel gezien en kon ik met moeite nog mijn kamer vinden, want de Caipirinha was toch wel een beetje sterk voor een klein meisje als ik. Toen ik eindelijk in bed lag, kwam Sun naar mij toe, dat er geld was gestolen, wat ze aan mij zou geven zodat ik het 1 en ander in Nederland voor haar kon kopen en mee terug kon nemen. Het geld was plotseling weg, en uiteindelijk bleek haar ex-vriend het gestolen te hebben uit haar kamer, omdat hij niet wou dat ik het zou krijgen van haar. Uiteindelijk met Sun nog gepraat tot 3 uur in de nacht, want ze had even iemand nodig om haar verhaal kwijt te kunnen, want ze zat er echt mee. Na 4 uur slapen moest ik vroeg op om nog wat wasjes te draaien en te laten drogen voordat ik naar werk ging. Met toch wel veel energie naar het werk gegaan en de dag met enthousiasme en zenuwen doorstaan. Daniel heeft nog aangeboden om mij te laten brengen door 1 van de chauffeurs van het werk, waar ik natuurlijk geen nee tegen zei want dat is gewoon heel goed geregeld door het bedrijf. Op tijd werk verlaten aan het eind van de dag en iedereen gedag gezegd ook, naar huis gegaan waar politie voor de deur stond. Ik had al zo’n vermoeden, maar de politie stond rustig te praten met een vrouw die ik niet kende, maar uit eindelijk boven gekomen, bleek het dus wel voor de ene jongen uit het appartement te zijn. Hij wist dat hij het appartement moest verlaten omdat hij wat dingen had geflikt wat de huisbaas niet apprecieerden, maar hij weigerde zomaar te vertrekken. De politie kon hem alleen niet zomaar het huis uitzetten, dus na eerst de dramatische verhalen ten gehore gebracht te hebben, snel wezen douchen en koffer snel nog hebben ingepakt met de laatste dingetjes, en mijn kamer op geruimd, stond de chauffeur ruim op tijd voor de deur. Afscheid genomen van iedereen uit het huis, waar ik op 1 of andere manier toch wel moeite mee had, het waren echt vrienden geworden, maar ik wist dat ik terug zou komen en ik weet dat ik terug kom naar mensen die mij graag zien en mijn vrienden zijn geworden, ook al moest ik ook echt afscheid nemen van een vriendin! Gelukkig had ik nog wel een vlucht van 10 uur samen met haar waarin we nog heerlijk konden kletsen en we rustig op Madrid afscheid kunnen nemen.
Ik heb vrienden voor het leve gemaakt en dat voelde ik echt in mijn buik toen ik in de auto zat onderweg naar het vliegveld!
Liefs Evyn