Bali '12
Door: Evyn
Blijf op de hoogte en volg Evyn
26 Maart 2012 | Indonesië, Bali
Donderdag morgen moesten we vroeg opstaan. De bus kwam ons om half 7 voor het hotel ophalen om ons naar het vliegveld te brengen. Bagage ingechecked en geld gehaald, want ik had precies 25 Singaporean dollar voor het visum, maar het blijkt dus 33 te zijn. Op het vliegveld ontbijt gehaald en naar de gate gegaan. Het was 2 uur en 10 minuten vliegen naar Bali vanaf Singapore. Aangekomen in Bali het visum gehaald, koffer gepakt, koffer nog is laten checken en doorgegaan naar de bus. Onze koffers werden in twee kleine busjes gezet en wij werden in 2 andere mini busjes gezet om gebracht te worden naar het Grandmas Hotel in Seminyak. In het hotel was het erg rommeling met kamers inchecken. In Singapore ging dat veel beter en sneller. Nouja uiteindelijk een kamer gekregen samen met Jenny, een duits meisje die in een andere klas zit. Eindelijk op de kamer moesten we gauw naar het hotel van de leraren voor een meeting. Die meeting ging over wat we van Singapore vonden en wat we er allemaal gedaan hadden. Na de meeting zijn we even naar het strand gelopen, maar persoonlijk vond ik die erg smerig. Daarna opzoek gegaan naar een ATM en een supermarkt. Blijkt dus dat alle ATM’s zijn afgesloten voor morgen al en wij dus geen geld hebben om wat te kopen terwijl morgen alles dicht is. Toch dan maar wat Singaporean Dollars omgewisseld zodat ik wat water, broodjes en lekkers kon kopen. Terug in het hotel even lekker opgefrist en daarna samen met Nayomi, Esther, Tessa en Sanne uit eten geweest in het restaurantje naast het hotel. Heerlijk gegeten, de leraren van shift 1 nog even gesproken. Die communiceren tenminste nog leuk met ons dat doen de anderen totaal niet, beetje jammer. Na het eten zijn Sanne en ik gaan kijken waar we een plek konden vinden waar de NYEPI Parade langs zou komen. Aan het eind van de straat stonden de leraren weer en die vertelde ons dat ze zo weer langs zouden komen en niet veel later kwam de eerst al aan en wauw ik had even een geluk momentje zo van ik kan dit gewoon meemaken. Super mooie poppen zaten erbij waarin je echt kon zien dat de demonen verslagen worden. Daar gaat NYEPI Day ook over, dat ze de kwade geesten demonen weg jagen. Een tijdje hebben we er gestaan, leuke muziek nog gehoord en mooie optocht met veel kinderen. Aan het eind ging iedere pop ging een andere weg en wisten wij niet welke we nou moesten volgen. We wilden namelijk nog wel even zien hoe ze het dan verbranden. Uiteindelijk zijn we gewoon terug gelopen naar het hotel en in het hotel ging ik op het dak terras zitten om de foto’s er vast op te zetten en nog is te bekijken. Toen opeens er twee jongens naast mij gingen zitten en een praatje gingen maken met mij. Dat praatje is uiteindelijk uitgelopen tot een super gezellige groep jongens die in het hotel werken allemaal. Hun engels valt mij toch een beetje tegen moet ik zeggen. 1 van de jongens kwam uiteindelijk aan zetten met een karaf Arak, een Aziatische alcohol drank, waar blijkbaar 40% alcohol in zit. Gelukkig had ik de volgende morgen geen kater of hoofdpijn, maar had ik wel mijn verhaal voor TCC. Voor TCC moeten wij namelijk een verhaal schrijven over iemand die hier woont en zijn geld verdient.
Vrijdag was het Silence Day, en dus de dag dat wij niet mochten praten, electra of buiten het hotel mochten komen. Lekker uitgeslapen en ontbeten en daarna lekker in het zwembad gelegen en afgekoeld. Daarna naar boven gegaan om in de zon te liggen en boekje te lezen totdat het ontzettend hard ging regenen. Iedereen binnen en wat wezen lunchen en ik een lekker ijsje. Bezorgd door 1 van de jongens die gisteren avond er ook was. Toen het weer droog was lag het dakterras helemaal vol en ben ik even naar de kamer gegaan om toch mijn verhaal vast te beginnen voor TCC, eventjes afgekoeld. In de middag hebben we even het 1 en ander vast voorbereid voor ons research. In de avond heb ik samen met Marith, Nayomi, Esther en Tessa de film Life As We Know It gekeken, blijft een leuke film. Terug op de kamer heb ik samen met Jenny best wel lang zitten praten nog, en dat was best wel gezellig in het donker. In de avond moesten namelijk alle lichten uit in het hotel dus de gangen waren super donker en in de kamer dus ook als het licht niet aanhoefde.
De volgende morgen was het vroeg opstaan en opzoek naar een ATM om geld te halen. Helaas waren alle ATM’s nog leeg en werkte dus niet. Toen maar gaan ontbijten en klaar maken want om half 9 moesten we klaar zijn, want dan werden we opgehaald voor een tour over het eiland Bali. Onze reisleider was Mr. Ketut het vierde kind in de familie. Stef zou bij ons in Indonesie dus Ketut geheten en ik Wajang de eerste in het gezin. Als eerste kregen we uitleg over de namen en hoe dat dus verdeeld is over het eiland ook met de kleuren en hoe die lijnen uiteindelijk een lotus maken. De eerste stop was bij een grote souvenir winkel om een sarong te kopen voor de temple die we gingen bezoeken. Er was alleen 1 heel klein probleem. De meeste leerlingen hadden geen geld, omdat de ATM’s het niet deden in de ochtend. Gelukkig had ik dus wel een shawl mee die ik mocht gebruiken, maar ik vond het wel ontzettend jammer dat ik geen geld had. Ze hadden namelijk heel mooie sarongs en andere leuke souvenirtjes. Vervolgens zijn we ook nog gestopt bij een ATM en heb ik geld gepint. Ik ben een Miljonair, ik heb 2 miljoen gehaald en dat ik helaas in euros maar 160. Daarna hebben we volgens mij wel bijna 2 uur in een klein busje gezeten dat heel smal was naar de tempel gereden. De wegen waren omhoog, scherpe bochten en het was best warm, omdat met de airco recht op mij het weer te koud was. Boven aangekomen werd ik aangekleed in mijn shawl als sarong. De temple was super mooi, maar zo groot dat je eigenlijk niet wist waar je nou precies voor moest kijken of waarvoor het nou echt gebruikt wordt. Er was wel een dienst bezig toen wij aankwamen. Ook toen we terug liepen naar de bus liepen zij ook terug en gingen ze met zijn allen in mooie kleding eten voor de temple. Iedereen weer in de bus en op naar het volgende. Gelukkig was dat niet zo lang rijden. We kwamen aan tussen de rijstvelden in een restaurantje waar we heerlijk gegeten hebben. Mooie foto’s gemaakt nog bij de rijstvelden, naar boven gegaan waar de koffie en cacao bomen staan en ook daar uitzicht foto’s gemaakt. Terug in de bus kregen we te horen dat we om 5 uur een meeting zouden hebben voor het project in het hotel van ons. Wij dachten dus dat we gelijk weer terug gingen naar het hotel want het was 2 uur rijden ongeveer. Gelukkig stopten we nog bij Tannah Lot. Eerst een hele drukke souvenir straat door zo naar een punt waar we de temple konden zien. Die temple is in de ochtend en in de avond in het midden van het water, omdat het dan vloed is, of toch eb. Woeste golven maakt de temperatuur aangenaam en super mooi uitzicht over al die touristen die beneden bij de temple stonden. Om half 5 moesten we terug zijn bij de bus, maar er waren er een hoop die verdwaald waren want om 5 uur was iedereen pas bij elkaar en konden we weggaan. Aangekomen in het hotel kregen we gelijk te horen dat de meeting een uur verlaat was. Was ook wel logisch we waren pas om kwart voor 6 terug bij het hotel. Eerst even naar de kamer, daarna gelijk door naar het terras waar ik die jongen weer tegen kwam achter de bar van het avond Arak op het dak terras. Van de leraren de practicalities gehoord over hoe we bijvoorbeeld een hotel moeten zoeken morgen en hoe we dat moeten communiceren. Daarna klaar gemaakt op de kamer en samen met een groepje gaan eten. Gezellig restaurantje, heel goedkoop ook. Terug gelopen naar hotel en daar nog een lekker ijsje gegeten. Esther en ik hebben nog afscheid genomen van de barman. Daarna even zitten praten met Loes enzo. Toen samen met Judith naar het strand geweest waar we de eerste dag ook zijn geweest. De golven waar zo mooi en vooral hoog en het water kwam ook hier een stuk verder dan de eerste dag. Heerlijk even zitten praten en toen terug naar het hotel om maar te beginnen met mijn koffer weer in te pakken. Ik blijf toch een student dus ik vertoon ook uitstel gedrag en dus ook met mijn koffer inpakken. Eerst nog even dit doen en dan nog even dat doen. Toch maar mijn koffer ingepakt en dat ging redelijk snel uiteindelijk. Nog even mijn blog bijgewerkt en toen kreeg ik opeens super goede verbinding. Mijn foto’s op facebook gezet en email gechecked en allemaal dat soort dingen. Rond 1 uur kwam Jenny terug en op half 2 zijn we gaan slapen.
De volgende morgen om 8 uur het bed uit lekker gedouched en nog even aan mijn blog gezeten en toen mijn koffer dicht gedaan en wezen ontbijten. Daarna uitgechecked en met de Taxi naar Jimbaran. Het was lastig te communiceren met de chaffeur. Uiteindelijk heeft hij ons afgezet bij het Four Seasons resort/hotel. Daar hebben ze ons super goed geholpen om voor ons een hotel te vinden dat binnen ons budget past. Aan ze een nederlands cadeautje gegeven omdat ze ons zo goed hebben geholpen. Heel veel hotels hebben ze afgebeld voor ons op zoek naar een leuke deal. Met de taxi naar het hotel gebracht dat heerlijk zitten afdingen en nu voor 13 euro per nacht een hotel met zwembad, balkon en relaxed kamers. Helaas is het internet wel heel slecht, maar daar gaan we een oplossing voor zoeken.
We zijn nu dus echt op onze bestemming waar we ons onderzoek moeten doen de komende twee weken. Gelukkig hebben we de weekenden vrij en gaan we Lombok en naar de Gili Islands. Daarna gelijk een week vrij om Bali gewoon helemaal goed te verkennen. Dan is het alweer zover dan ik naar huis kom, maar het duurt toch nog 3 weken nu. Deze week is wel snel voobij gegaan.
Spreek jullie snel!
Kus Evyn
01 April 2012 - 17:33
Astrid Hoegee:
Hey Evyn,
Papa heeft je link doorgestuurd,
super leuk om te lezen, leuke naam
trouwens Wajang!!!Geniet ervan.
Groetjes uit Almere